Ervaar Den Haag

Tijdens de 'Ervaar Den Haag' tour worden verschillende zintuigen geprikkeld. U ruikt, voelt en proeft letterlijk Den Haag!

“Wat leuk om de route van de Gouden Koets te lopen”, of “Prachtig om de inkeping van de sabels van grenadiers te voelen!”, waren slechts enkelen ervaringen van het testteam dat dinsdag 23 maart meewandelde in een speciale wandeling van VVV Den Haag voor mensen met een visuele beperking. De hofstad wordt met deze speciaal ontwikkelde ‘Ervaar Den Haag’ tour ook voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking aantrekkelijk gemaakt.

De groep verzamelt op het Binnenhof en luistert naar de levendige verhalen van de gids

De groep verzamelt op het Binnenhof en luistert naar de levendige verhalen van de gids, foto: Rob Hogeslag

Zo ging de route langs de high-lights van Den Haag en door middel van verschillende ‘voel en proef’ elementen kwam de stad tot leven. De deelnemers konden bijvoorbeeld de skyline van Den Haag in piepschuim voelen. Het Haagse Jantje werd uitgebreid aangeraakt en ook de overgang van de nieuwe Tweede Kamer met glas en aluminium naar Middeleeuws stenen muren gooide hoge ogen onder de wandelaars. Tijden van weleer herleefden op het Lange Voorhout waar de route van Gouden Koets werd gelopen en het getrappel van paardenhoeven te horen was doordat de gids met kokosnoten het hoefgetrappel nadeed. Verder wordt de smaak niet vergeten met het Haagse Hopje en het ijsje op het Binnenhof. Op deze manier wordt op passende wijze invulling gegeven aan de titel van de wandeling “Ervaar Den Haag”.

Een deelnemer voelt een miniatuur van de Ridderzaal om een idee te krijgen van het imposante gebouw

Een deelnemer voelt een miniatuur van de Ridderzaal om een idee te krijgen van het imposante gebouw, foto: Rob Hogeslag

Eerder werd al een testwandeling gedaan met het Mobiele TestTeam van Voorall. De ‘Ervaar Den Haag’ tour werd toen getest op toegankelijkheid voor mensen die gebruik maken van scootmobiel, rolstoel of rollater. De bevindingen van beide wandelingen worden gebruikt om de wandelingen te verbeteren, vervolgens worden de wandelingen meegenomen in het standaardassortiment van VVV Den Haag.

Handicap & Toerisme

De wandeling past in het thema ‘Toerisme & Handicap’ dat de gemeente Den Haag dit jaar centraal heeft gesteld. Doel van het themajaar is om de maatschappelijke participatie van mensen met een beperking te bevorderen. De wandeling is onderdeel van het reguliere productaanbod en wordt daarom ook aangeboden tegen het reguliere tarief. Daarnaast is de wandeling ook leuk voor mensen zonder beperking. Je kunt als visueel gehandicapte de wandeling dus zowel boeken met een groep blinden en slechtzienden, maar zeker ook met je familie of vrienden.

Een deelnemer voelt de piepschuim skyline om een idee te krijgen hoe die er vanaf het Mauritshuis richting het Plein uitziet

Een deelnemer voelt de piepschuim skyline om een idee te krijgen hoe die er vanaf het Mauritshuis richting het Plein uitziet, foto: Rob Hogeslag

Wandeling

Van maandag tot en met vrijdag kost de gids voor 1,5 uur 115 euro,
en in het weekend 139 euro.
De wandeling is altijd onder begeleiding van een gids en kan met circa 10 mensen geboekt worden. Dit is echter alleen wanneer ze allen een visuele beperking hebben, wanneer het gaat om een groep vrienden/familie/bedrijf waar slechts één persoon een beperking heeft, dan kan dit aantal groter zijn. Overleg de mogelijkheden daarom met het VVV.

De wandeling is te boeken via VVV Den Haag via telefoonnummer
070-3618860 of per e-mail: tours@denhaag.com.

Laatst bijgewerkt op maandag 19 juli 2010

Naar boven