Zinnebeelden aan Zee

De kunst van het anders zien XXV – Kleine zaal
05-04-2013 – 20-05-2013

Het vijfentwintigjarig jubileum van KUBES verdiende natuurlijk een jubileumtentoonstelling van het werk van blinde en slechtziende kunstenaars. Op vrijdag 5 april opende wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) de expositie "Zinnebeelden aan Zee”.
De expositie Zinnebeelden aan Zee, De kunst van het anders zien XXV gaf een goed beeld van het creatief vermogen van blinde en slechtziende kunstenaars.

In de kleine zaal van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen waren zestig werken (tekeningen, schilderijen, beelden, foto’s en gedichten) van dertig kunstenaars te zien en te ervaren. Voor deze jubileumexpositie heeft KUBES haar kunstenaars uitgedaagd zich te laten inspireren door het thema Zinnenbeelden. Als je niet of slecht ziet, hoe geef je dan je zinnebeelden vorm? Het resultaat was verrassend en zeer bezienswaardig.

Heel veel dank gaat uit naar Museum Beelden aan Zee die gedurende deze periode een prachtige expositieruimte beschikbaar heeft gesteld. Een waar jubileum cadeau waar stichting KUBES enorm blij mee was!

In onderstaande audio-bestanden kunt u luisteren naar geluidsfragmenten van de opening van de expositie "Zinnebeelden aan Zee"

Audiomagazine Horizon 1688
Jubileumexpositie Zinnebeelden aan Zee, deel 1

 1. Afspelen/pauzeren
 2. Stoppen
 3. Geluid aan/uit
 

Productie: Chrit Wilshaus, Tekstinzicht Audio

Audiomagazine Horizon 1689
Jubileumexpositie Zinnebeelden aan Zee, deel 2

 1. Afspelen/pauzeren
 2. Stoppen
 3. Geluid aan/uit
 

Productie: Chrit Wilshaus, Tekstinzicht Audio

Video Jubileumexpositie Zinnebeelden aan Zee

 1. Afspelen/pauzeren
 2. Stoppen
 3. Geluid aan/uit
 

Productie: Stichting Stadsdeeljournaal Scheveningen

Jubileumsymposium Meer dan oog voor kunst

Op maandag 15 april organiseerde Stichting KUBES een jubileumsymposium. Tijdens deze symposium presenteerde Stichting KUBES de resultaten van een groot opgezet onderzoek naar de toegankelijkheid van musea en andere culturele instellingen voor blinden en slechtzienden.
In onderstaande audio-bestanden kunt u luisteren naar geluidsfragmenten van het symposium “Meer dan oog voor kunst”.

Audiomagazine Horizon 1698
Symposium Meer dan oog voor kunst, deel 1

 1. Afspelen/pauzeren
 2. Stoppen
 3. Geluid aan/uit
 

Productie: Chrit Wilshaus, Tekstinzicht Audio

Audiomagazine Horizon 1699
Symposium Meer dan oog voor kunst, deel 2

 1. Afspelen/pauzeren
 2. Stoppen
 3. Geluid aan/uit
 

Productie: Chrit Wilshaus, Tekstinzicht Audio

Vliegende Hollander van George Kabel

"Vliegende Hollander"
Hardsteen
70 x 18 x 40 cm (hxlxb)

Dolfijn

"Dolfijn"
Albast
45 x 35 x 20 cm (hxlxb)

KUBES kunstenares Janneke de Groot die de geblinddoekte kinderen aanwijzingen geeft voor het maken van een kop en rechts op de bank een toekijkende moeder.

KUBES kunstenares Janneke de Groot die de geblinddoekte kinderen aanwijzingen geeft voor het maken van een kop en rechts op de bank een toekijkende moeder.

Citaten uit het gastenboek van de jubileumtentoonstelling

“Zinnebeelden aan Zee - De kunst van het anders zien XXV”
2013

Leuk en raar om beelden aan te raken. Wij vonden het keimooi! Wat een boeiende expositie. Leuk om te voelen, mooie poëzie. Een fantastische expositie, waar ik als ziende, dankzij de voelboxen, mag ervaren wat jullie zien. Wat een ervaring om te zien wat niet-zienden of slechtzienden kunnen maken. Het heeft diepe indruk op me gemaakt. Tastbare schoonheid. Indrukwekkend. Een bijzondere ervaring met donkere bril tóch tekenen. Een tipje van de sluier wordt opgeheven. Ik kwam ogen tekort. Boeiend om op andere wijze te “kijken” naar kunstwerken. Allemaal gefeliciteerd met deze mooie resultaten. Schitterende oogstrelende tentoonstelling. Enorm genoten. Heel mooi gedaan en met emotie en geschiedenis van jezelf. Wel cool ja. Hoe je dit kunt maken weet ik niet, maar het is ontzettend knap. Per ongeluk beeld omgestoten, gelukkig zag niemand het. Heb hem weer rechtop gezet. Hoorde wel iets breken maar ik kon er niets aan doen! Geweldig, leuk en mooii! was uitsprekend gaaf. Zo zou ik het ook willen kunnen. Grappig en leuk. Vond het heel apart dat ik aan al die mooie beelden mocht voelen. Heel mooi. Vooral albastbeelden en mozaïek bank. Dit is een leuke zaal waar je veel kunt doen. Het is heele leuk hier want je kan dingen doen. Heel apart om te ontdekken hoe elk materiaal voelt. De poëzie spreekt ook wat ik van binnen ervaar. Interessant. Sommige dingen voelen heel anders aan dan dat ze er uit zien. Prachtig! Wat een mooie beelden. Heel fijn dat je gewoon alles mag aanraken!! Als slechtziende is dat echt geweldig. Het leukste museumbezoek in tijden! Ook de portretten zijn heel bijzonder en lijken op elkaar. Een prachtige expositie. Bedankt kunstenaars + Beelden aan Zee! Goed initiatief. Goede uitleg + opbouw. Tot ’n volgende keer?

Laatst bijgewerkt op vrijdag 13 september 2013

Naar boven