George Kabel

geboren 1955 te Aalst-Waalre, huidige woonplaats Eindhoven

George Kabel studeerde elektrotechniek en filosofie. Tekenen en schilderen hadden zijn belangstelling. Nadat hij blind werd ten gevolge van het syndroom van Usher, zocht hij naar andere expressiemogelijkheden. Hij ontdekte, dat hij door het betasten van beeldhouwwerken, weer contact kon maken met beeldende kunst. Tijdens enkele workshops van de stichting KUBES maakte hij ook kennis met de techniek van het beeldhouwen in steen. Dit werd de aanzet voor een nieuwe vrijetijdsbesteding. Hij sloot zich aan bij 'open atelier' groepen beeldhouwen en keramische technieken in Eindhoven.

Zijn voorkeur gaat uit naar het beeldhouwen in hardere steensoorten als Belgisch hardsteen. Enerzijds vanwege de aard en aaibaarheid van dit materiaal, anderzijds vanwege de uitdaging om in dit materiaal vorm aan te brengen met behulp van hamer en beitel.

Daarnaast vervaardigt hij ook sculpturen van keramiek. Klei biedt ten opzichte van natuursteen andere mogelijkheden in het vormingsproces.

De vraag "is het mogelijk om uitsluitend via de tastzin kunst te realiseren?" hield hem van meet af aan bezig en werd zijn uitdaging. Het uitgangspunt voor een beeld is een globaal idee, meestal van een eenvoudige, geabstraheerde vorm. Tijdens het boetseren in klei of het houwen in steen zoekt hij naar een mogelijke uitbeelding daarvan. De tastzin via de handen is hier zijn instrument en de intuïtieve en sturende kracht, die hem tot de uiteindelijke vorm van zijn beelden leidt. Hij richt zich vooral op vrije, geometrische en organische vormen. Het gaat hem niet zozeer om de betekenis of inhoud, maar om de vorm. De vorm moet eenvoudig, duidelijk, vanuit zichzelf genoeg zijn en iets weten te raken bij de beschouwer.

Hij exposeerde de afgelopen jaren in musea, galeries, beeldentuinen en kantoren.

Voor meer informatie en foto's bezoekt u: http://www.georgekabel.nl