Herma Mans (1970 - 2011)

Geboren in 1970 te Amsterdam, overleden 2011 te Nieuwegein

Voor Herma is het creëren, het vormgeven van haar ideeën en het denken in vormen heel belangrijk. Dit komt vooral tot uiting in de beelden die ze maakt van klei en steen.

Bij het vormgeven gaat ze vaak uit van mens of dier. Met die beelden wil ze een bepaald gevoel uitdrukken, zoals kracht, vertrouwen, ontspanning, trots, .... Dat doet ze door het mens / dier in een veelzeggende houding uit te beelden, of door juist alleen het wezenlijke te laten zien, waardoor de uitstraling sterker wordt. Steeds vaker werkt ze ook abstract of is het uitgangsidee nog wel een mens- of diervorm, maar laat ze dat volledig los bij het maken. Dan gaat het uiteindelijk puur om de kracht van de vorm, de spannende rondingen, de verhoudingen en de richtingen in een beeld.

Enthousiast geworden op de beeldhouwweekenden van Stichting KUBES, volgt ze sinds 2001 beeldhouwlessen bij Jan Dikhoff in "de Werkschuit" te Zeist. Ze heeft daar gewerkt in albast, serpentijn, Belgisch hardsteen, carrara marmer, Franse kalksteen, speksteen, dolomiet, hout en in aluminiumcement. Ook heeft ze jarenlang keramiekles gehad van Lea Wijnhoven te Nieuwegein, met name in boetseren, maar ook handvormen en draaien op de schijf zijn aan bod gekomen.

Het werken in klei en steen was aanvankelijk bedoeld als vervanging van het tekenen en schilderen, dat vanwege haar toenemende visuele handicap niet meer mogelijk was. Wat begon als leuke hobby neemt nu een steeds belangrijker plek in haar leven in.

Torso 13

"Torso 13"
Aluminiumcement
20 x 21 x 20 cm (lxbxh)
2008

Samenspel

"Samenspel"
Keramiek, leer, oxydes, glazuur
Sokkel: beton
2004

Laatst bijgewerkt op zondag 09 april 2017

Naar boven