Janneke de Groot - Sweers

geboren in 1956 te Amsterdam

Janneke is vanaf haar geboorte slechtziend en is in de loop der jaren nagenoeg blind geworden en neemt alleen nog licht en donker waar. Naast het maken van keramiek zingt ze graag in het Gospelkoor Pamfanos.

In 1996 is Janneke echt goed begonnen met keramiek en cursussen gaan volgen bij "de Werkschuit" in Zeist waar ze enkele jaren les kreeg van Gera van der Leun, later van Margreet de Vries. Ondanks haar visuele handicap draait ze mee in een cursusgroep die verder bestaat uit ziende mensen, wat in het geheel geen problemen geeft.

De beelden die ze maakt zijn meestal figuratief en veelal dieren, poezen - haar poes Floortje vindt het heerlijk om model te zitten als er weer een kat van keramiek gemaakt gaat worden -, maar ook beren, zwanen en andere dieren. Ook een opdracht op de cursus om te werken met het maken van koppen heeft haar erg geïnspireerd. Aan één van de laatste opdrachten, n.l. het maken van een kunstwerk waar je op zou kunnen zitten heeft ze een jaar lang aan gewerkt. Na het uitwerken van haar idee door het maken van een klein kleimodelletje, is ze gaan werken aan het eigenlijke werkstuk. Het eindresultaat is heel anders geworden dan het werkmodel, maar dat is juist het leuke van het werken met klei, "je kunt er alle kanten me op en terwijl je bezig bent kun je spelen met de vormen die je maakt", aldus Janneke.

Janneke vindt het werken met keramiek een hobby die ook heel goed door mensen met een visuele handicap te beoefenen is. Volgens Janneke kun je er veel ideeën, fantasie, gevoel en emoties in kwijt. Als blinde of slechtziende kun je werken vanuit je gevoel zonder afgeleid te worden door visuele indrukken om je heen.

Sinds eind negentiger jaren exposeert Janneke regelmatig, zowel privé als met Stichting KUBES, en heeft diverse workshops in boetseren en het werken met diverse soorten steen zowel gevolgd als gegeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Janneke de Groot-Sweers via haar e-mail adres:
kunstvanjanneke@ziggo.nl

Grote uil

"Grote uil"
Keramiek, grove zwarte klei
35 x 35 x 25 cm (hxlxb)
2006

Beregoed

"Beregoed"
Keramiek, grove zwarte klei
55 x 40 x 40 cm (hxlxb)
1998

Laatst bijgewerkt op zondag 09 april 2017

Naar boven