Leendert Wijtman

geboren in 1948 te Stein, huidige woonplaats Nijmegen

De kunstenaar is vrijwel blind, neemt slechts grote kleurcontrasten waar en ziet vormen als vlekken. Hij volgde zowel opleidingen h.t.s. Chemische Techniek te Heerlen als Creatieve Therapie, richting Beeldend Vormen op de Kopse Hof te Nijmegen.

Op het eerste jaarlijks door Stichting KUBES georganiseerde beeldhouwweekend maakt Leendert Wijtman in 1988 te Milsbeek kennis met het "hakken in steen". Vervolgens volgt hij aan de Vrije Academie De Lindenberg te Nijmegen de cursussen keramiek bij Ruud Peelen, beeldhouwen in steen eerst bij Peter Willen Dekkers en Fred Broekkamp, tegenwoordig bij Michiel van Pinksteren. Het materiaal voor zijn stenen beelden zijn Belgisch hardsteen, kalksteen en serpentijn. Voor zijn keramische werk is dat klei, dat daarna op bijzondere wijze geglazuurd wordt. Zijn technisch inzicht en creativiteit worden in zijn werk geïntegreerd.

De vormen voor zijn beelden ontstaan voornamelijk op de tast. Nuanceringen in de oppervlaktestructuur hebben daarbij zijn bijzondere aandacht. Leendert Wijtman werkt zowel abstract als figuratief. Hij gebruikt o.a. onderwerpen uit de natuur zoals bomen, vogels, vissen en honden.

Zijn werk bestaat vaak uit zogenaamde oervormen, waarin hij een speelse verandering aanbrengt, die deze vorm niet wezenlijk aantast. Verder geeft Leendert Wijtman de voorkeur aan sobere vormen die de essentie van het werk sterker uitdrukken. Zijn beelden nodigen uit om aangeraakt te worden. Het aanraken van beelden geeft een andere sensatie dan het bekijken ervan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
of bezoekt u: http://www.leendertwijtman.nl