Marleen de Man

geboren in 1949 te Vlaardingen

Nadat ze getrouwd is, heeft ze lange tijd in Zoetermeer gewoond. Daar heeft ze in het begin van de jaren 90 op een keramistencursus voor het eerst kennis gemaakt met klei. Zij nam na deze voor haar geweldige ervaring het besluit zich hierin te bekwamen.

In 1994 is zij naar Eindhoven verhuisd en heeft zij zich daar direct bij de BKT (Beoefenaars van Keramische Technieken) aangesloten. De eerste jaren heeft zij onder de inspirerende leiding van keramistendocente Lianne Rijkers gewerkt. Daarna, tot op heden, wordt zij begeleid door Mitzi van de Akker, eveneens een zeer getalenteerde keramiste.

Marleen werkt graag met grove Chamotte klei en vindt het boeiend om in het werkstuk ook de structuur van de klei te laten zien. De oxides welke zij gebruikt geven aan het werk een natuurlijke uitstraling. Werkte zij vroeger vaak met cobalt oxide, nu gebruikt zij ook koper, mangaan, rutiel en verschillende ijzer oxides. Naast de witte Chamotte werkt zij ook graag met zwart bakkende klei en met engobes en pigmenten. Naast strakke vormen houdt zij ook van organische vormen waarin de natuurlijke uitstraling van de klei nog te zien is.

Doordat zij met KUBES mag exposeren, ontdekt zij nieuwe inspiratiebronnen. KUBES geeft namelijk een opdracht mee voor de nieuwe expositie en zodoende vernieuwd haar creatieve denken. Hierdoor is zij momenteel bezig met engobes en een verfbrander, die de klei snel droogt, zodat de klei begint te barsten en er een mooi effect ontstaat. Prachtig om te zien. Eén van die beelden toont zij tijdens de expositie van Beelden aan Zee in Den Haag.

Bij Marleen is in 2006 MD (macula degeneratie) geconstateerd en ging zij steeds minder en minder zien. Enkele jaren later, in 2009, is bij haar de ziekte van Stargardt ontdekt. Deze erfelijke ziekte veroorzaakt MD. Door de vele hulpmiddelen zoals o.a. een loepbril en beeldschermloep die tot haar beschikking staan, kan zij nog steeds haar grote passie volgen.

Voor meer informatie bezoekt u http://www.kijkopkeramiek.nl