Roger Ravelli

geboren in 1966 te Ede, huidige woonplaats Amsterdam

Duurzaamheid en energie, innovatie en transitie zijn terugkerende thema's in het leven en het werk van Roger Ravelli. Roger werkt als adviseur bij de Rijksoverheid (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) met een langjarige ervaring op het gebied van de bevordering van het duurzaam gebruik van Warmte Koude Opslag (WKO) en warmtepompen.

In 2008 is plotseling duidelijk geworden dat Roger juveniele macula degeneratie (JMD) heeft. Een zeldzame oogaandoening die midden in de bloei van zijn leven werd vastgesteld. Het raakte hem diep en bracht hem uit balans. Hij leerde hulp te moeten vragen om te kunnen blijven doorgaan en begon zijn creativiteit opnieuw bij zichzelf te herontdekken. Hiermee kon hij zijn teruglopende gezichtsvermogen gaan accepteren en lukte het stapje voor stapje om zichzelf te herpakken.

Door zelf de regie te gaan voeren en met zijn energie- en transitiekennis nu zijn eigen transformatieproces te gaan vormgeven. "Het is vooral mijn probleem, het dwingt je na te denken over een nieuwe missie in het leven. Gelukkig kun je tegenwoordig wel veel met computers".

Roger:
Mijn sculpturen gaan over dit veranderingsproces en het vinden van een andere balans in mijn leven
met de thema´s moed, geduld, hoop, vasthoudendheid, bewustwording, aanpassingsvermogen en aanvaarding. Steen geeft mij zowel rust als uitdaging, waarbij ik op zoek ben naar mooie inzichten voor de toekomst.

Toelichting “Mijn Puzzel 2018” dat op de expositie in Slot Zeist te zien is: Voor dit werk heb ik mij laten inspireren door de schrijver Joseph Campbell: “De held met de duizend gezichten”. De in dit boek beschreven 12 stappen zijn vereenvoudigd op zeven puzzelstukjes aangebracht samen met braille tekst en geven de 7 stappen van mijn proces weer, waarin de cirkel weer rond is.

Het werk is samengesteld uit fotofragmenten van mijn beelden. Tijdens mijn intensieve revalidatieperiode heb ik letterlijk alle foto’s van mijn beelden door elkaar geschud, en heb hieruit een selectie gemaakt en deze in een nieuwe volgorde teruggelegd. Dit staat symbool voor dat ik mezelf opnieuw heb moeten uitvinden. Ik kan ondertussen mijn mindset ook non-visueel verbeelden en in woorden of in braille uitdrukken in een inspirerend verhaal.

http://www.rogerravelli.com