Ruth Dongor

Geboren in 1974 te Tilburg.

Na haar afgeronde meao-opleiding meende Ruth dat een carrièreswitch toch beter zou zijn. Daarop doorliep zij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Voor het opdoen van werkervaring vond zij een baan in de telecombranche. Wat aanvankelijk een tijdelijk karakter had, ontwikkelde zich tot een jarenlange loopbaan als allround klantexpert.

Ooit droomde Ruth van een meer creatief beroep, zoals binnenhuisarchitect of productontwerper, maar dat ideaal moest zij laten varen vanwege haar visuele beperking. Met aangeboren Aniridi (het ontbreken van de iris) en een sluimerende verslechtering van het zicht, wist ze al op jonge leeftijd dat ze blind zou worden.

De drang om veel te zien en te beleven, was daarop haar antwoord: mooie herinneringen maken en deze vasthouden. Ruths liefde voor fotografie was hiermee geboren. Vanaf 2010 volgde zij cursussen fotobewerking en maakte zij kennis met de ‘schilderen met licht’ (SML) techniek. Dit is een vorm van fotografie die voor zowel zienden, slechtzienden als blinden toegankelijk is.

Samen met drie andere slechtziende fotografen maakt Ruth inmiddels al enkele jaren deel uit van het fotocollectief ‘Seeing The Unseen’, o.l.v Anja Ligtenberg. Met de SML-foto’s die zij maken, hebben zij al meerdere malen deelgenomen aan projecten en exposities.

Naast deze gedeelde passie ontwikkelt zij zich ook op het vlak van de traditionele fotografie, wat door velen beoefend wordt in deze ‘visuele’ wereld. Ruth: ‘Binnen die grenzen zoeken naar dat ene unieke plaatje blijft voor mij een uitdaging!’.