Joke Smitslid Commissie Excursies en Advisering

Even voorstellen.

Mijn naam is Joke Smits, voor velen een oude bekende, omdat ik al eerder voor Kubes actief ben geweest.

De afgelopen jaren heb ik mij ingezet voor de belangenorganisaties, zoals de Oogvereniging. Veel op het gebied van voorlichting over oogaandoeningen, dus de patiënten kant.
Ik houd van organiseren, dus ik heb dit werk met veel plezier gedaan, en heb er veel van geleerd.
Omdat ik me zelf geen patiënt voel vond ik dit werk na 5 jaar wel voldoende en ging ik graag in op het verzoek om weer deel uit te maken van de commissie excursies en advisering.

Omdat mijn man Frank met pensioen is, en onze kinderen allang het huis uit en hun eigen gezinnen hebben past het in deze levensfase me weer meer te richten op dat wat het leven rijk maakt: kunst, cultuur, natuur en muziek!

Daarbij blijf ik wel een fanatieke sporter, omdat dat volgens mij het beste medicijn is om prettig oud te worden. Dit jaar zal ik voor de tiende keer de vierdaagse van Nijmegen lopen, waar ik best trots op ben. Verder roei en zwem ik graag en ga ik in de winter langlaufen het liefst in Scandinavië.

Als het even kan gaan Frank en ik naar onze stacaravan van waaruit we allebei onze hobby’s kunnen blijven uitoefenen. Een week per jaar ga ik echt kamperen en slaap ik in een klein tentje. Dit om deel te nemen aan de Vobula kampeerweken. Deze organisatie zet zich in voor vrijwillig onderhoud van natuurgebieden en landschap beheer. Ik ben een held in het omzagen van bomen, en de rommel opruimen doet dan weer een ander.

Ik ben van af mijn geboorte blind, als enige binnen ons gezin. Mijn ouders reisden graag, en namen ons al jong mee op kampeer vakanties. Vaste prik was dat we kathedralen gingen bekijken. Het licht dat door de glas in lood ramen viel kon ik nog net waarnemen door het kokertje van mijn beperkte gezichtsveld. Mijn ouders lieten me grafstenen met beeldhouw werk voelen, zodat kunstbeleving er bij mij al jong in zat.

Frank en ik zijn dat ook blijven doen, we maken graag een steden trip naar plaatsen als Berlijn en Leipzig. Hier bezochten we het Bach festival, want voor ons geld “geen dag zonder Bach.”

Zelf ben ik meer een handige knutselaar dan kunstenaar. Mijn eigen creativiteit komt het meest tot uiting in de muziek. Ik zing in 3 koren, het zware klassieke werk.

Een groot deel van mijn vitaliteit en levensgeluk heb ik te danken aan mijn geleidehonden. Door hen is het mogelijk dat ik naar onze camping loop, naar de kerk in een ander dorp, en de trein pak om mijn werk voor Kubes te doen.

Lid Commissie Excursies & Advisering - Joke Smits

Lid Commissie Excursies & Advisering - Joke Smits

Laatst bijgewerkt op zaterdag 11 maart 2017

Naar boven